Hormoonbehandelingen (OVI)

Soms zorgt een storing in de hormoonhuishouding ervoor dat een eisprong uitblijft. Dan komt er geen eicel vrij en kan er geen bevruchting plaatsvinden. In dat geval kan een hormoonbehandeling een uitkomst zijn, ook wel ovulatie-inductie of OVI genoemd. Hierbij wekken we een eisprong op met medicijnen die vooral hormonen bevatten.

De slagingskans verschilt sterk per behandeling en hangt af van factoren zoals de leeftijd van de vrouw en de hormonale stoornis. De kans dat de behandeling in één keer slaagt is 10 tot 20%. Dat betekent dat er in de meeste gevallen meerdere pogingen nodig zijn. Daarom duurt deze behandeling vaak enkele maanden.

Hoe verloopt de behandeling?

Stap 1: onderzoek naar de cyclus
Als de menstruele cyclus langer dan vijf weken of korter dan drie weken duurt is de kans op een goede eisprong klein. De arts onderzoekt dan of er sprake is van een stoornis in de hormoonhuishouding. Er zal een bloedonderzoek naar hormonen plaatsvinden om te zien welke hormonen eventueel te hoog of te laag zijn. Daarnaast maakt de arts een echo om te bepalen of een behandeling met hormonen wenselijk is en welk soort medicijn effectief kan zijn.

Stap 2: start van de behandeling
De medicijnen kunnen in de vorm van tabletten of injecties gegeven worden. Na een korte uitleg kunnen vrouwen de injectie doorgaans bij zichzelf plaatsen. Veelal zal tijdens het gebruik van de medicijnen regelmatig een echo worden gemaakt om de groei van een eicel te volgen.

Stap 3: de bevruchting
Wanneer de eicel groot genoeg is zal een injectie worden gezet zodat de eisprong binnen 2 dagen plaatsvindt. Zowel bij het gebruik van tabletten als bij het gebruik van injecties vindt de bevruchting zelf op natuurlijke wijze plaats.

Voor meer informatie over de behandeling kunt u de patient Journey app downloaden. Vervolgens kiest u uw behandeling.

Doorloop de volgende stappen:

– Download via de appstore/Play store de Patient Journey app
– Selecteer: de Haga bladwijzer
– Selecteer bij behandeling: IVF of  IUI of OVI

MAAK KENNIS
MET ONZE
MENSEN

LEES MEER